Уряд планує знову регулювати ціни на продукти. Під контроль підпадуть гречка, макарони, вода без газу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Із 15 квітня на період надзвичайної ситуації уряд планує повернутися до державного регулювання цін на соціальні продукти, лікарські та медичні засоби. Про це повідомив голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

Відповідного рішення уряду поки немає.

Востаннє держава регулювала ціни у 2017 році, але потім ухвалили рішення не впливати на бізнес, навіть у ситуації безпідставного зростання цін, розповів Дорошенко. Тоді під моніторинг підпадали 32 продукти.

Тепер уряд планує регулювати ціни на 10 продуктів, 8 фармпрепаратів і 2 медичні товари.

«Якщо ціну в торгівлі на них планують підвищувати, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу».

«На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін у роздрібних магазинах та аптеках і матиме можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування», — розповів Дорошенко.

Під регулювання підпадають гречка, цукор, борошно пшеничне в/г, вітчизняні макарони, молоко 2,5% у плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% і мінеральна вода без газу. Держрегулювання також розповсюджуватиметься на медичні маски та рукавички.

«Уперше так чітко визначений перелік продукції, включно з ціновою категорією товару, країною виробництва та фасування. Вперше вода для пиття потрапила до соціально значущих товарів», — розповів Дорошенко.

Він додав, що держава може доповнити перелік продуктів, якщо на це будуть підстави.

За його словами, у Франції під регулювання підпадає декілька тисяч найменувань продуктів.