Опитування: Кожен другий українець вважає, що став біднішим за пів року. 82% почали економити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

51% опитаних вважають, що економічне становище їхньої сім’ї погіршилося за останні пів року. Тільки 6% побачили покращення. Про це свідчать результати опитувань, проведених соцгрупою «Рейтинг» 10—12 квітня.

42% вважають, що їхнє економічне становище не змінилося.

При цьому 61% зазначили погіршення протягом останнього місця, 35% сказали, що не відчули змін, лише 3% говорили про покращення. Більш песимістичними у своїх оцінках були старші та бідніші респонденти.

Говорячи про економічні перспективи країни в найближчі пів року, 68% вважають, що ситуація погіршиться, 13% — не зміниться, 9% — передбачають покращення.

Серед тих, хто мав роботу до запровадження карантину, 40% зазначили, що продовжують працювати у звичному режимі після запровадження обмежень. 23% працюють дистанційно, 11% пішли у відпустку, 18% перебувають у відпустці за власним бажанням. Втратили роботу 8% опитаних.

55% опитаних зазначили, що їхніх заощаджень, за умови припинення отримання доходів, вистачить менше аніж на місяць.

17% зазначили, що їм вистачить коштів до двох місяців, 8% — до трьох, 9% — до пів року і більше.

Водночас 82% заявили, що почали економити кошти під час карантину, 16% — зазначили, що не роблять цього. Останніх більше серед чоловіків і більш забезпечених громадян.

Відносна більшість респондентів (37%) заявили, що у випадку втрати джерела доходів, швидше за все шукатимуть роботу чи підробіток, 15% намагатимуться позичити у близьких і рідних, 10% зазначили, що вийдуть на акції протесту, 4% готові взяти позику у фінансових установах.

14% опитаних дали інші відповіді, 16% заявили, що у них не може виникнути ситуації втрати доходів, 13% не змогли визначитися, як діятимуть у такій ситуації.

Пошуком роботи чи підробітку за умови втрати джерела доходів більше займатимуться чоловіки, молодші та більш забезпечені респонденти, на протести готові вийти старші та бідніші.