ЛГБТ-організація подала до суду на патріарха Філарета. Він повʼязував COVID-19 з одностатевими шлюбами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
ЛГБТ-організація подала до суду на патріарха Філарета. Він повʼязував COVID-19 з одностатевими шлюбами

Гонтар Володимир / УНІАН

Громадська ЛГБТК-організація «Інсайт» подала позов проти почесного патріарха Православної церкви України і колишнього очільника УПЦ Київського патріархату Філарета (Денисенка) за його висловлювання про те, що на виникнення коронавірусу могли вплинути одностатеві шлюби.

Про це «Інсайт» повідомила у своєму Facebook.

Позов про захист честі і гідності було подано у Шевченківський райсуд Києва. Організація вимагає від Філарета вибачень і спростування його слів. «Для нас, як і для багатьох представників ЛГБТКІ-спільноти — це не питання грошей, а питання честі й гідності», — заявили представники «Інсайту».

Що сталося?

22 березня у програмі «4esno з Ташею Трофімовою» Філарет заявив, що однією з основних причин пандемії коронавірусу є одностатеві шлюби. «Епідемія — це покарання Боже за гріхи людей [...]. Але причина коронавірусу — це гріховність людства. В чому особливість гріха полягає? Відкрито добро не захищають, а захищають зло, і не тільки захищають, а його розповсюджують. Я маю на увазі насамперед одностатеві шлюби», — заявив патріарх.

У «Інсайті» заяву патріарха розцінили як дискримінацію і підбурювання до насильства стосовно ЛГБТ-спільноти. Організація пригрозила позовом, а юридичний відділ Київської Патріархії заявив, що залишає за собою право на зустрічний позов. У церкві вважають, що позов від «Інсайту» — це посягання на громадську мораль в Україні та християнські цінності.

  • 13 квітня мер Києва повідомив, що Києво-Печерську лавру закривають на карантин за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій столиці. У лаврі зафіксували понад 90 підтверджених випадків інфікування коронавірусом.
  • Пізніше Українська православна церква Московського патріархату повідомила про смерть другого ченця Києво-Печерської лаври.