Китай посилює контроль над дослідженнями коронавірусу. Наукові публікації потрібно узгоджувати з владою

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Фуданьский університет у Шанхаї та Університет геонаук в Ухані опублікували укази про те, що всі наукові публікації про коронавірус потрібно узгоджувати з урядом. Через кілька годин після публікації укази видалили, пише CNN.

За інформацією журналістів CNN, вперше указ оприлюднили на сайті Фуданьского університету в Шанхаї 10 квітня. Журналісти звʼязалися з науково-технічним відділом Міністерства освіти за вказаним в документі номером.

Представник міністерства підтвердив, що укази достовірні, проте повідомив, що документи призначені для внутрішнього використання, а не для публікації. Після дзвінка журналістів CNN документ видалили з сайту. Аналогічний указ пропав із сайту Університету геонаук в Ухані. Обидва документи можна знайти в кеші Google.

Китайський дослідник анонімно розповів телеканалу, що в лютому не стикався з такими обмеженнями.

  • Із кінця січня китайські науковці провели кілька досліджень коронавірусу, результати яких опублікували в міжнародних медичних журналах. Деякі дані про перші випадки захворювання (наприклад, коли вірус вперше передався від людини до людини) не збігалися з офіційним звітом китайського уряду.
  • 10 квітня уряд Китаю опублікував новий список тварин, яких можна розводити на мʼясо після епідемії коронавірусу. Із нього прибрали кажанів.