США підготували санкції проти країн, які не забирають своїх громадян в період пандемії

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

США можуть ввести візові санкції проти країн, які відмовляються вивозити своїх громадян або невмотивовано відкладають їх вивезення. Це передбачає меморандум, який підписав президент США Дональд Трамп, повідомляє сайт Білого дому.

«Країни, які відмовляються або безпідставно відкладають повернення своїх громадян, підданих або резидентів зі США під час пандемії, спричиненої коронавірусом, створюють неприпустимі ризики для здоровʼя американців», — йдеться в меморандумі.

Згідно з меморандумом, міністр внутрішньої безпеки повідомляє держсекретаря США про країни, які відмовляються прийняти або необґрунтовано затримують прийняття своїх громадян. Після цього, держсекретар якомога скоріше, але не пізніше ніж через сім днів, повинен почати реалізовувати план із запровадження санкцій.

Санкції припиняються, якщо міністр національної безпеки повідомляє держсекретаря про те, що ця країна без необґрунтованої затримки відновила прийом своїх громадян або резидентів.

Документ буде діяти до 31 грудня 2020 року, але влада США може його продовжити.

  • У США найбільше у світі зафіксовано інфікованих коронавірусом — понад пів мільйона людей. За даними Університету Гопкінса, станом на 11 квітня у країні зафіксовано 501 615 випадків коронавірусу. Померли 18 777 людей, одужали — 29 191.
  • За минулу добу у США від коронавірусу померли понад 2 тисячі осіб. Це найбільший у світі показник за час пандемії.
  • Напередодні Трамп заперечив інформацію ABC News про те, що розвідка США знала про появу коронавірусу в китайському Ухані ще в листопаді 2019 року і попереджала керівництво США про можливу епідемію.