МОЗ: Аптеки можуть продавати експрес-тести на коронавірус. Кличко каже, що це не так

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Аптеки можуть продавати експрес-тести для виявлення коронавірусу. Про це на брифінгу розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«В аптеках можуть продаватися експрес-тести — це питання субʼєкта господарювання, який володіє аптекою», — повідомив Ляшко.

Також, за його словами, приватні лабораторії можуть закуповувати тест-системи, якщо вони відповідають вимогам біологічної безпеки та мають право працювати зі збудником другого класу патогенності.

Ляшко наголосив, що приватні лабораторії вже проводять такі дослідження і надають результати. Лабораторії зобовʼязані дотримуватися вимог і звітувати про результати тестування.

При цьому мер Києва Віталій Кличко заявив, що в аптеках столиці купити експрес-тест на коронавірус не можна. Тести проводять тільки лікарі в медзакладах.

«Купити тест на коронавірус і зробити його самостійно — неможливо. Експрес-тести роблять тільки лікарі в медзакладах столиці. Пацієнтам з симптомами захворювання попередньо мають провести експрес-тест. Якщо результат буде позитивним, тоді лікарі беруть зразок для лабораторного ПЛР-дослідження, щоб підтвердити чи спростувати діагноз», — наголосив Кличко.

За його словами, у Києві наразі 13 тисяч експрес-тестів, і такої кількості поки достатньо.

В Україні є два види тестів для діагностики коронавірусу: експрес-тести і тест-системи. Експрес-тест є менш ефективним і його можуть проводити лікарні — він виявляє лише непрямі ознаки вірусу.

Більш точним є тест-система для ПЛР-діагностики, яка дозволяє виявити захворювання на ранній стадії, такий аналіз проводиться тільки в лабораторії.