ABC News: Розвідка США знала про коронавірус в Китаї ще в листопаді 2019 року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Розвідка США знала про появу коронавірусу в китайському Ухані ще в листопаді 2019 року і попереджала керівництво США про можливу епідемію.

Про це повідомляє ABC News з посиланням на чотири джерела, які мали доступ до секретної інформації. Серед джерел — співробітники NCMI (Національний центр медичної розвідки США).

Дані були отримані на основі перехоплення інформації з компʼютерів, кабелів звʼязку і аналізу супутникових знімків. У звіті ситуацію з вірусом називали загрозою для американських військ в Азії. Також у ньому зазначалося, що вірус може мати «катастрофічні наслідки».

За даними співрозмовників, у Білому домі з кінця листопада і протягом грудня для політиків, топчиновників і для Ради нацбезпеки проводилися брифінги про коронавірус. Від січня звіт почали включати до щоденного зведення розвідки для Дональда Трампа.

При цьому міністр оборони Марк Еспер заявив, що «не памʼятає» про звіт розвідки і «не знає» про брифінги у Білому домі. Директор NCMI Шейн Дей стверджує, що листопадового звіту не існує.

Джерела кажуть, що влада Китаю знала про вихід епідемії з-під контролю, але ретельно приховувала інформацію від інших держав.

  • Спалах коронавірусу SARS-CoV-2 помітили у КНР у грудні. Вакцини і визнаного ВООЗ лікування поки немає. Станом на ранок 9 квітня у світі зафіксували 1 518 719 випадків зараження, 88 502 людей загинули.
  • США вже звинувачували Китай у приховуванні інформації про коронавірус. У відповідь Китай заявляв, що вірус могли завезти американські військові, а потім казав, що SARS-CoV-2 виник в Італії.