ЗСУ прийняли на озброєння бронеавтомобіль «Козак-2М1». Він може витримати підрив 8-кілограмової міни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Збройні сили України прийняли на озброєння броньований автомобіль «Козак-2М1». Про це повідомляє Defense Express.

Головним озброєнням «Козак-2М1» є великокаліберний (12,7 мм) кулемет НСВ, встановлений у захищеній турелі. Кулемет може забезпечити прицільну стрільбу на відстань до 2 км по наземних цілях.

Бронеавтомобіль може витримати обстріл бронебійно-запальними кулями калібру 7,62 х 39 різного типу та підрив 8-кілограмової міни чи фугасу під колесом.

Для підвищення захисту екіпажу та десанту «Козак-2М1» обладнали протимінними сидіннями та багатошаровою підлогою.

Бронемашина «Козак-2М1» важить 14 тонн, вона має дизельний двигун на 280 кінських сил з об’ємом у 5,9 л. Бронеавтомобіль має незалежну підвіску, що дозволяє блокувати всі колеса, кліренс у 500 мм і вертикальний хід коліс у 260 мм. Усе це забезпечує високу прохідність та мобільність бронемашини, а також її максимальну швидкість у 110 км/год.

Машина також має повністю несучий бронекорпус, що відрізняє її від інших бронеавтомобілів, які зазвичай будують на базі позашляховиків чи вантажівок.

«Козак-2М1» пройшов успішні державні випробування з жовтня 2018 по грудень 2019 року. Під час випробувань перевіряли ходові та експлуатаційні характеристики, машину обстрілювали і підривали.

  • Через два роки випробувань бронеавтомобіль «Барс-8» взяли на озброєння української армії.
  • В Україні успішно випробували ракету для реактивної системи залпового вогню «Вільха-М». Її дальність сягає 120 км.