Уряд скоротив Фонд боротьби з поширенням коронавірусу на 30 млрд гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет міністрів на третину вирішив скоротити розмір Фонду боротьби з поширенням коронавірусу. Про це на брифінгу після засідання уряду повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

За його словами, у доопрацьованих змінах до державного бюджету для вказаного фонду закладуть 66 млрд грн замість раніше запланованих 97 млрд.

Крім того, міністр повідомив, що в бюджеті вирішили не змінювати показники дефіциту у 7,5% ВВП (приблизно 300 млрд грн) і показники падіння доходів. Водночас уряд переглянув низку програм, які раніше пропонували урізати.

Нардеп від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі повідомив, що з коштів фонду на Міністерство охорони здоровʼя виділяють 15,8 млрд грн, на Міністерство соціальної політики — 10,6 млрд грн.

При цьому, за його словами, 4,9 млрд грн повертають у Державний фонд регіонального розвитку, а допомогу сільгоспвиробникам скоротять на 1,5 млрд грн.

Також уряд вирішив повернути кошти на культуру, освіту, науку, спорт:

  • 150 млн грн додають Українському культурному фонду. Бюджет УКФ становитиме 400 млн грн;
  • 50 млн грн доотримає Інститут книги. Загальний бюджет ― 100 млн грн;
  • 100 млн грн — Міністерство молоді та спорту;
  • 300 млн грн — Національна академія наук;
  • 50 млн грн — на виробництво патріотичного кіно;
  • 500 млн грн отримає Міністерство освіти.

30 березня Рада провалила голосування за законопроєкт Кабміну та відправила його на доопрацювання в комітет. Документ передбачає зменшення доходів держбюджету з 1 095,58 млрд грн до 972,635 млрд грн. Також у ньому передбачено спрямувати 97 млрд грн на боротьбу з коронавірусом. Ці гроші планують витратити на зарплати медикам, ліки та засоби індивідуального захисту.

7 квітня стало відомо, що на зустрічі з «малою фракцією» «Слуги народу» премʼєр-міністр Денис Шмигаль попросив депутатів підтримати зміни уряду до держбюджету.