Суд США звинуватив Росію та Катар у даванні хабарів за проведення чемпіонатів світу з футболу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Суд США звинуватив Росію та Катар у даванні хабарів за проведення чемпіонатів світу з футболу

Емір Катару Хамад бін Халіфа ат-Тані і президент ФІФА Зепп Блаттер після рішення про надання Росії і Катару права проводити Кубки світу з футболу (2 грудня 2010 року).

ullstein bild / Contributor

Федеральна прокуратура США вперше висунула звинувачення колишнім футбольним функціонерам кількох країн в отриманні хабарів від Росії і Катару за надання права проведення чемпіонатів світу з футболу в 2018 і 2022 роках.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Згідно зі звинуваченнями, ексвіцепрезидент ФІФА з Тринідаду і Тобаго Джек Ворнер отримав від Росії $5 млн через підставні компанії. Частину грошей виплатили американські фірми, які представляли інтереси Росії при підготовці до чемпіонату. Колишній член виконавчого комітету ФІФА від Гватемали Рафаель Сальгеро отримав від Росії $1 млн.

Віцепрезидент ФІФА від Аргентини Хуліо Грондоні, колишній представник КОНМЕБОЛ Ніколас Леос і 18-й президент Бразильської конфедерації футболу Рікардо Тейшейра звинувачуються в отриманні хабарів від Катару.

Ці офіційні звинувачення є першими, в яких стверджується, що Росія і Катар отримали право на чемпіонати, давши хабарі чиновникам ФІФА.

  • Катар здобув перемогу на виборах країни-володаря ЧС-2022 у грудні 2010 року. Пізніше деякі футбольні чиновники звинуватили представників Катару в підкупі на користь своєї заявки. Розслідування Міжнародної федерації футболу (ФІФА) не виявило фактів підкупу. У цій справі проходив колишній президент УЄФА Мішель Платіні.
  • Восени 2015 року Платіні відсторонили на вісім років від будь-якої футбольної діяльності за корупційний скандал. Пізніше він подав апеляцію і домігся скорочення терміну — до чотирьох років. Його підозрювали в отриманні 2 млн швейцарських франків від ексголови ФІФА Йозефа Блаттера з коштів організації.
  • Коли право на проведення матчів отримала Росія, більше половини учасників голосувань, серед яких і президент ФІФА Зепп Блаттер, стали обʼєктами різних звинувачень. Блаттер згодом був відсторонений від посади президента. Інші фігуранти пішли у відставку. Чемпіонат з футболу в Росії пройшов у 2018 році.