Ляшко: Україна може робити 30 тисяч тестів на тиждень, але такої потреби нема

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна може збільшити кількість тестувань на коронавірус до 30 тис. тестів на тиждень, але потреби поки немає. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

«Україна готова проводити 30 тис. тестувань на тиждень, а в подальшому є стратегія розвитку тестувань, яка дозволить проводити 80 тис. тестувань на тиждень», — сказав він.

Наразі в Україні проводиться близько 1 тис. тестів на день, тому лабораторії недозавантажені зразками.

Також Ляшко зазначив, що для масового тестування необхідно враховувати спроможності системи охорони здоров’я, лабораторної мережі та економічного стану країни.

Також Україна змінила алгоритм направлення на тестування — тепер на коронавірус будуть тестувати всіх пацієнтів із пневмонією.

  • Уряд планує закупити 20 тис. тест-систем на коронавірус у вітчизняного виробника. За словами Ляшка, ця кількість тестів дозволить пережити піковий поріг епідемії в Україні. Закупівля тестів розпочнеться цього тижня.
  • У МОЗ прогнозують, що пік ураження коронавірусною інфекцією може початися 14—15 квітня, якщо не дотримуватися суворих карантинних норм.