Жінки більше часу витрачають на новини, а чоловіки на спорт. Соціологи зʼясували, чим українці займаються на карантині

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

На карантині третина українців стали частіше дивитися фільми та серіали, прибирати вдома, готувати їжу. Про це свідчать результати опитування соцгрупи «Рейтинг», проведеного 1—2 квітня.

За період карантину значно зросла частота перегляду новин (майже половина з опитаних стали слідкувати за ним частіше). Близько чверті респондентів зазначили, що збільшили час на заняття саморозвитком, спілкування з рідними та близькими, сон, їжу і прослуховування музики. Кожен п’ятий став частіше займатися своїм хобі чи спортом і читати книги.

Утім, карантин значно вплинув на прогулянки на свіжому повітрі — майже половина опитаних зазначили, що роблять зараз це рідше, ніж зазвичай. Близько 40% стали спілкуватися з друзями не так часто, як до карантину. А кожен п’ятий змушений був обмежити спілкування з рідними та близькими та заняття спортом.

У ґендерному розрізі спостерігаються певні відмінності моделей поведінки на карантині. Так, слідкують за новинами та готують їжу дещо частіше жінки. Чоловіки частіше стали займатися спортом, більше часу, ніж зазвичай, витрачають на сон, алкоголь і секс. Особливо ті чоловіки, які зараз на карантині та не ходять на роботу.

У віковому розрізі опитані віком 18—29 років частіше за інших переглядають фільми, займаються саморозвитком, спортом, власним хобі, спілкуються з друзями та близькими, сплять, їдять, слухають музику, займаються сексом.

Також на карантині приготуванням їжі стали частіше займатися представники наймолодшої та молодої вікових груп (до 40 років). І навіть чоловіки це роблять значно активніше, ніж до карантину.

Українці, які не ходять на роботу (не працюють або працюють віддалено), значно більше часу витрачають на сон, приготування їжі, спорт, хобі, спілкування з близькими, навчання та саморозвиткок, а також на книги, фільми і серіали. Навіть ті, хто ходить на роботу, почали значно більше дивитися фільмів, слідкувати за новинами, збільшили час на сон та їжу. При цьому зайнятість практично не позначилась на частоті сексуальних контактів.

Так, за даними опитування, відповіді респондентів поділили за пʼятьма різними моделями поведінки на карантині. Запропоноване групування зроблено за методом факторного аналізу.

Перша група більше часу намагається присвятити саморозвитку (спорт, хобі, читання, навчання). Представники другої групи частіше почали відпочивати (переглядати фільми, серіали, їсти, спати, слухати музику). Окрема група на карантині (її назвали «гедонізм») більше часу витрачає на покупки речей та їжі онлайн, вживання алкоголю і секс. Представники інших двох груп присвячують більше часу спілкуванню або домашнім справам.

Опитування проводили серед 1 300 респондентів віком від 18 років і старше. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 не перевищує 4%. Інтернет-опитування методом Computer-Assisted Self Interviewing (CASI) здійснено на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.