МОЗ передасть лікарням препарат, який використовують при лікуванні коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство охорони здоров’я отримало 3 тисячі упаковок препарату «Плаквеніл», який використовується при лікуванні коронавірусу. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі «Право на владу» на «1 + 1».

3 квітня МОЗ передасть 2 250 упаковок у медзаклади регіонів, ще 750 залишаться у Києві для швидкого реагування.

«Компанія Sanofi передала фізично препарат лише сьогодні [2 квітня]. У нас вже готовий відповідний розподіл. Завтра [3 квітня] буде підписаний наказ на відповідний договір, і це відразу поїде по регіонах», — розповів міністр.

Степанов наголосив, що «Плаквенілі» містить активну речовину, яка безпосередньо впливає на лікування при коронавірусі.

У МОЗ також домовилися з іншими компаніями про постачання аналогічних препаратів – наступного тижня очікують прибуття препаратів для лікування 20 тисяч пацієнтів.

Також Степанов наголосив, що в Україні вже підписали протокол лікування коронавірусної інфекції. Він призначений для всіх медичних працівників, які надають меддопомогу пацієнтам з коронавірусом. Його мета — встановити чіткий алгоритм призначення та застосування лікарських засобів для лікування груп пацієнтів з підтвердженим COVID-19 при середньотяжкому, тяжкому та критичному перебігу.

У МОЗ наголошують: наразі не існує ліків від коронавірусу, пацієнтам надається симптоматичне лікування. Зокрема, «Плаквеніл» застосовують при важких і вкрай важких формах коронавірусної хвороби. Препарат не рекомендовано купувати в аптеках без рецепта лікаря. Самолікування може бути небезпечним для здоров’я.