Хомчак: У ЗСУ скоротять 17 генеральських посад

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У процесі реформи Збройних сил України планують скоротити 17 генеральських посад. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак в інтервʼю «АрміяInform».

«Передбачаю, що наразі здивую багатьох наших критиків. У процесі нинішньої реформи в нашому війську скорочується 17 генеральських посад», — сказав він.

Також до Верховної Ради подали законопроєкт про реформу генеральських звань. У ЗСУ хочуть запровадити генеральські звання з національними особливостями — однозірковий, як у НАТО, бригадний генерал, двозірковий — генерал-хорунжий, тризірковий — генерал-поручник, і чотиризірковий-генерал.

«Ця пропозиція базується як на нашій історичній спадщині, так і на світовій практиці. У багатьох країнах-партнерах є і національні найвищі військові звання (не за посадою), як у Польщі, США й не лише».

«За особливі військові заслуги перед Україною присвоювати найвище генеральське звання — «генерал армії України». Бригадні генерали у нас будуть на тих посадах, на яких нині однозіркові генерали. Дехто помилково вважає, що генеральське звання присвоюватимуть комбригам», — розповів Хомчак.

  • 27 березня президент Володимир Зеленський розділив посади головнокомандувача Збройних сил України та начальника Генерального штабу. Руслана Хомчака призначили головнокомандувачем ЗСУ, а Сергія Корнійчука — начальником Генштабу.
  • У Збройних силах зафіксували перший випадок захворювання на коронавірусну інфекцію.