Окружний адмінсуд просять заборонити наглядовій раді «Нафтогазу» підписувати контракт з Коболєвим

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) надійшов позов, у якому позивач Олексій Кучеренко просить заборонити наглядовій раді НАК «Нафтогаз України» підписувати новий контракт з головою правління Андрієм Коболєвим на продовження повноважень.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Позивач просить заборонити вносити будь-які зміни в чинний контракт. Зараз суд вирішує, чи є підстави для заборони продовження контракту.

Позов, найімовірніше, подав депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко, який є першим заступником Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг. 18 березня він звертався до президента Володимира Зеленського з проханням розслідувати продовження контракту з Коболєвим, заявивши про ознаки корупції.

  • 22 січня 2019 року наглядова рада «Нафтогазу» затвердила новий склад правління компанії. До нього увійшли Коболєв, перший заступник Сергій Перелома, директор з юридичних питань Ярослав Теклюк, фіндиректор Петер ван Дріл і виконавчий директор з трансформації Отто Ватерландер. Повноваження гендиректора «Укртранснафти» Миколи Гавриленка та Юрія Колбушкіна, який був у складі правління з 1999 року, припинили.
  • Коболєв перебуває на посаді з 2014 року. Наглядова рада планувала продовжити з ним контракт на 3 роки, але колишній премʼєр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд не продовжить з Коболєвим контракт на умовах зарплати у понад 2 млн грн на місяць. У березні 2019 року Гройсман анонсував відкритий конкурс на посаду глави «Нафтогазу». 11 березня наглядова рада запропонувала новий контракт з новими умовами, й уряд його затвердив.
  • 16 березня наглядова рада ухвалила рішення продовжити на 4 роки контракт з Коболєвим.