Нардеп Герус: Кандидатка у міністри енергетики Буславець особистим підписом затверджувала «Роттердам +»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кандидатка у міністри енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець запроваджувала схему розрахунку тарифу на електроенергію, яка отримала назву «Роттердам +». Про це у Facebook написав нардеп від «Слуги народу», голова комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус.

Він пояснив, що «Роттердам +» розробляла Нацкомісія з питань енергетики та комунальних тарифів (НКРЕКП), а погоджувало його Міністерство енергетики. У міністерстві його спочатку погоджував профільний департамент. Саме Буславець очолювала тоді цей департамент, а її підпис стоїть на погодженні від 5 лютого 2016 року.

Герус заявив, що «Роттердам +» «вбив» українську енергетику, тому він особисто не буде голосувати за призначення Буславець міністром.

Справа «Роттердам +»

Формулу «Роттердам +» НКРЕКП почала використовувати з квітня 2016 року. Вона встановлює тариф для теплових електростанцій на базі середньої ціни вугілля за імпортним паритетом за останній рік. Після цього почалося підвищення цін на електроенергію — тариф в Україні був привʼязаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. У березні 2017 року НАБУ почало розслідувати змову при впровадженні формули «Роттердам +». У жовтні 2018 року керівник НАБУ Артем Ситник заявив, що українці переплатили 15 млрд грн через необґрунтоване застосування цієї формули.

  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль запропонував Верховній Раді кандидатів на посади міністрів охорони здоровʼя, фінансів й енергетики. Відповідні проєкти постанов оприлюднено на сайті парламенту.
  • 4 березня Верховна Рада звільнила уряд премʼєр-міністра Олексія Гончарука. За це рішення проголосували 353 народні депутати. Тоді ж парламент призначив премʼєром Дениса Шмигаля. Посада міністра енергетики в його уряді лишається вакантною.