Через пандемію коронавірусу повітря в Європі стало набагато чистішим. Фото із супутників

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Забруднення повітря в кількох великих містах Європи значно скоротилося через пандемію коронавірусу COVID-19. Про це свідчать дані з супутників, опубліковані Європейським космічним агентством.

Дані ґрунтуються на спостереженнях супутника Copernicus Sentinel-5P та охоплюють період від 10 до 25 березня. Знімки демонструють чітке зниження рівня концентрації оксиду азоту (NO2) над Парижем, Міланом та Римом у порівнянні з даними березня 2019 року.

Під пильною увагою вчених перебувають і країни Північної Європи, зокрема, Нідерланди та Велика Британія, проте тут мінливі погодні умови заважають підтвердити тенденцію до очищення повітря.

ESA

NO2, або оксид азоту утворюється під час спалювання викопного палива (вугілля, нафти, газу), а також він міститься у вихлопах дизельного двигуна.

  • 20% жителів планети перебувають на карантині. 1,7 млрд людей змушені залишитися вдома, оскільки уряди вживають необхідних заходів для захисту населення.
  • Пандемія коронавірусу у світі може тривати протягом двох років, все залежатиме від швидкості розробки вакцини, заявив президент німецького Інституту Роберта Коха. За його словами, врешті-решт від 60% до 70% населення планети може заразитися коронавірусом, одужати й виробити імунітет до нього.