«Допоможемо ще італійцям і французам». Аваков прогнозує, що скоро полиці українських аптек будуть забиті антисептиками

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Зараз в Україні антисептики в дефіциті, але після того, як Верховна Рада проголосує за зняття акцизу зі спирту, в аптеках їх значно побільшає. Про це в інтерв’ю «Бабелю» сказав глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Феноменальна річ, Україна — один з найбільших у Європі виробників спирту, зокрема технічного, на основі якого роблять антисептики. Але зараз вони в нас дефіцит, продаються за скаженими цінами. Тому за моєї ініціативи ми на засіданні уряду ухвалили рішення — відкрити всі спиртові заводи на повну, включно з тими, що останні роки «притримували», щоб не було перевиробництва», — говорить міністр.

За його словами, ще одна проблема — акциз на технічний спирт зіставний з акцизом на спирт для горілки. Тому на засідання Ради винесли проєкт рішення прибрати акциз зі спирту.

«Коли це зроблять, думаю, полиці наших аптек будуть забиті антисептиками, і кожна людина зможе вільно їх купити. Після цього в нас у планах допомогти антисептиками на спиртовій основі тим самим італійцям і французам», — заявив Аваков.

Він додав, що скоро буде черговий рейс із Китаю, який поповнить українські запаси захисними комбінезонами та респіраторами — їх можна використовувати довше, ніж маски.