Штаб з ліквідації наслідків НС: Столична влада не перекриватиме вʼїзд у Київ

Автори:
Оксана Коваленко, Марина Колесниченко
Дата:
Штаб з ліквідації наслідків НС: Столична влада не перекриватиме вʼїзд у Київ

Київська влада не буде перекривати вʼїзд у Київ. Про це «Бабелю» розповів секретар штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в Києві Володимир Бондаренко.

«Наразі нічого нового не запровадили й жодних конституційних обмежень не передбачено», — зазначив він.

За його словами, зараз київська влада здійснює організаційні заходи щодо підготовки до можливого погіршення ситуації.

Контроль вʼїзду та виїзду

Він наголосив, що блокпости на в’їздах і виїздах зі столиці діють уже тиждень для того, щоб контролювати рішення про заборону міжміського та міжобласного сполучення.

«Переміщення легковими автомобілями не заборонено й бути забороненим не може. На сьогодні термометрія (заміри температури) на блокпостах проводиться вибіркова. Але в разі погіршення епідеміологічної ситуації вона буде в обовʼязковому порядку. Блокпост буде зупиняти автомобіль, перевіряти [водія] безконтактним термометром та пропускати далі», — повідомив Бондаренко.

Якщо температура підвищена, людина має підписати згоду на самоізоляцію, далі звернутися до сімейного лікаря, і сімейний лікар визначає подальші кроки.

На питання, наскільки має погіршитись ситуація, щоб було введено такий контроль на вʼїздах і виїздах з міста, Бондаренко уточнив, що все залежить від динаміки зростання кількості хворих.

На уточнююче питання, чи є наявна динаміка (сьогодні в Києві вже 74 уражених коронавірусом) підставою для посилення режиму, він відповів, що якщо така динаміка буде зберігатися, буде вжито заходів. Серед них також можливе запровадження обробки транспорту.

Декларації

На сьогодні головний санітарний лікар Віктор Ляшко дав розпорядження підготуватися до введення медико-санітарних декларацій. Такий документ повинні будуть підписувати люди, які контактували з хворим або мають ознаки респіраторно-вірусної хвороби і перебувають в зоні ризику. Декларацією люди будуть надавати згоду на режим самоізоляції. Але поки що ці заходи не набули чинності. Медико-санітарну декларацію ще розробляє МОЗ, вона стане чинною тільки після рішення Ляшка.

Дезінфекція

Бондаренко також пояснює, що в один документ зібрали настанови щодо проведення дезінфекції підприємствами Києва, які продовжують працювати.