Корали у Великому барʼєрному рифі через глобальне потепління втретє за п’ять років втратили колір

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Корали у Великому барʼєрному рифі в Австралії втретє за останні п’ять років зазнали масового відбілювання через глобальне потепління. Про це повідомляє BBC.

Тепла погода цієї зими, особливо в лютому, спричинила величезні втрати коралів у найбільшій рифовій системі світу. Вчені стверджують, що вони виявили великі відбілені плями з сильними пошкодженнями, але також знайшли й здорові корали.

У 2016 та 2017 роках дві третини рифу вже зазнавали відбілювання. Управління морського парку «Великий барʼєрний риф» заявило, що останні обстеження показали, що ступінь вираженості відбілювання змінюється в межах рифа. В управлінні кажуть, що риф тільки-но почав відновлюватися від попередніх років, і додають, що цього року пошкоджено більшу площу.

При цьому вчені припускають, що корали згодом ще зможуть відновитися. Але кажуть, що з кожним разом вони сильніше пошкоджуються.

  • В Ісландії науковці презентували першу в світі меморіальну дошку льодовику, що розтанув через глобальне потепління. Він був одним з найдавніших у горах Ісландії. Вікінги називали його Мертвим Тролем.