Кулеба про Консультативну раду з ОРДЛО: Туди не увійдуть бойовики та працівники окупаційних адміністрацій

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

До складу Консультативної ради з представниками окупованих територій увійдуть мешканці цих територій і жителі підконтрольних Україні територій. Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів в інтервʼю «Бабелю».

За словами Кулеби, йдеться про громадську раду, в якій мешканці окупованих територій і жителі підконтрольних Україні територій зможуть обговорювати рішення, що ухвалюють в Мінську. Міністр наполягає, що в раду не зможуть увійти бойовики та навіть ті, хто працював в окупаційній адміністрації.

Кулеба пояснює, що забувати про Донбас — це неправильно, тому треба шукати шляхи врегулювання конфлікту.

«У нас у суспільстві та на політичному рівні існує думка, що [про Донбас] треба забути — це фундаментально неправильно. Сьогодні дилема така: або ми болісно шукаємо шляхи розмови для врегулювання, але не так, як [позаштатний радник секретаря РНБО Сергій] Сивохо, або ні», — зазначив міністр.

Що сталося?

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявляв, що Україна узгодить децентралізацію та вибори з ОРДЛО, а переговори з бойовиками виключені.

Єрмак підтвердив, що українська сторона в ТКГ погоджує створення Консультативної ради з ОРДЛО, Росією, Францією і Німеччиною. При цьому він заявив, що про правове визнання ОРДЛО, зокрема бойовиків «Л/ДНР», не йдеться взагалі.

Механізм відбору представників Донбасу в Консультативну раду ще допрацьовують. На запитання про кандидатів від ОРДЛО він не зміг дати відповідь.