У Раді зареєстрували законопроєкт про засідання у режимі відеоконференції. Голосуватимуть піднятими руками

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

На сайті Верховної Ради зʼявився проєкт закону про проведення засідань у режимі відеоконференції на період здійснення заходів, повʼязаних з епідемією коронавірусу. Проєкт закону зареєстрував заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Згідно із законопроєктом, Рада проводитиме пленарні засідання у режимі відеоконференції, але тільки за умови, якщо вони «мають особливу важливість і повʼязані із запобіганням епідемії коронавірусу, забезпеченням нацбезпеки та оборони, економічного добробуту і прав людини».

У такому форматі Рада зможе засідати виключно для розгляду законопроєктів і проєктів інших нормативно-правових актів. Рішення про проведення пленарного засідання ухвалюватиме голова Верховної Ради за пропозиції президента або не менш ніж третини народних депутатів. На час проведення такого засідання у залі ВР можуть бути присутніми тільки:

  • голова Ради;
  • перший заступник та заступник голови ВР;
  • доповідач;
  • голова комітету;
  • члени Лічильної комісії;
  • по одному представнику з кожної депутатської фракції (групи);
  • працівники Апарату ВР, які обслуговують пленарні засідання.

Решта нардепів мають брати участь у засіданні в режимі відеоконференції. Голосуватимуть від найбільшої за чисельністю депутатської фракції до найменшої: головуючий називатиме за алфавітом ПІБ нардепа; нардеп, після появи його зображення на інформаційному табло, голосує піднятою рукою із зазначенням своєї позиції — за, проти чи утримався.

У випадку, якщо з технічних причин нардеп не зміг проголосувати, він може повторити спробу після того, як проголосують усі інші.

Також згідно із законопроєктом, спікер Ради в режимі відеоконференції невідкладно підписує законопроект і направляє його президенту України.

Засідання транслюватимуть по телебаченню радіо та на офіційному сайті Ради. Засідання комітетів ВР також можна проводити в режимі відеоконференцій.

Цей закон діятиме протягом 60 днів з дня набуття чинності.

  • У МОЗ вирішили проводити дослідження на коронавірус у всіх померлих від пневномії, щоб відслідкувати всі можливі випадки захворювання на COVID-19.
  • У Центр громадського здоровʼя (ЦГЗ) надійшло 50 тисяч тест-систем для полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 150 тисяч експрес-тестів на коронавірус, які були доставлені військовим літаком з Китаю.