Amnesty International: Таїландський солдат, який влаштував стрілянину в ТЦ, зазнав знущань в армії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Таїландський військовий Джакарафат Томма, який у лютому розстріляв 29 людей в торговому центрі, міг зазнавати жорстоких знущань з боку командування військової частини і товаришів по службі.

Про це у своєму звіті повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Згідно з дослідженнями, побиття і цькування в армії Таїланду є повсюдним явищем, яке приховується самими військовими. Солдатів піддають сексуальному насильству, а побої можна прирівняти до тортур. Переважно потерпають новобранці.

Правозахисники описують випадки, коли командувачі змушували солдатів їсти з миски як псів, а також наказували роздягатися і мастурбувати. Практикувалися і колективні приниження сексуального характеру.

Представник Міністерства оборони Таїланду в коментарі Reuters заявив, що не знайомий зі звітом Amnesty International, додавши, що випадки знущання у Збройних силах не замовчувалися і завжди розслідувалися. За його словами, за останні три роки випадків знущань було багато, і правозахисники могли скласти звіт на основі «застарілої інформації».

  • 8 лютого 2020 року 32-річний військовий Джакарафат Томма влаштував стрілянину в буддистському храмі та торговому центрі міста Накхонратчасіма. Він убив 29 осіб, його застрелили під час перестрілки зі спецпризначенцями. Командування військової частини, в якій служив стрілок, заявило, що Томма напав на свого командира і викрав зброю з боєприпасами. Причиною конфлікту нібито стала земельна угода, в якій стрілка обдурили. Перед стріляниною Томма написав у Facebook, що хоче помститися, але не вказав причину.