У Грузії через коронавірус запроваджують надзвичайний стан

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Грузії запровадили надзвичайний стан на один місяць через поширення коронавірусу COVID-19. Про це заявила президент Грузії Саломе Зурабішвілі, пише «Грузія online».

Надзвичайний стан буде діяти до 21 квітня. «На підставі звернення премʼєр-міністра, відповідно до 71-ї статті Конституції Грузії, я оголошую надзвичайний стан на всій території Грузії. Це рішення набуває чинності з моменту оголошення», — зазначила Зурабішвілі.

За порушення режиму надзвичайного стану у Грузії введено штраф: фізичним особам у розмірі 3 тис. ларі (870 євро), юридичним — 15 тис. ларі (4 350 євро). За повторне порушення — кримінальна відповідальність на строк до трьох років. На період надзвичайного стану діє заборона на збір більш ніж десяти осіб.

Також на міжнародне пасажирське сполучення встановлюються обмеження, крім вантажних перевезень. Уряд має право в разі необхідності, з метою карантинної ізоляції для медичних цілей, обмежити право власності та використовувати майно фізичних або юридичних осіб і матеріальні засоби.

Також у разі необхідності уряд зможе оголосити загальну мобілізацію осіб, які мають медичну освіту та повноваження.

  • У Грузії станом на ранок 21 березня коронавірус виявили у 48 осіб.
  • В Україні уряд запровадив режим надзвичайної ситуації в Києві, Івано-Франківській та Дніпропетровській областях. Мер Чернівців Олексій Каспрук закликав президента Володимира Зеленського та Кабінет міністрів запровадити на території області надзвичайний стан.