На eBay за 90 євро продали німецький військовий ноутбук з секретними даними

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Дослідники з питань безпеки купили на eBay німецький військовий ноутбук з секретними даними. За лептоп заплатили лише 90 євро, пише Deutsche Welle.

На ноутбуку були засекречені документи про пересувну ракетну систему, яку використовували збройні сили Німеччини. Там були інструкції з експлуатації і знищення системи ППО LeFlaSys Ozelot. Цю ракетну систему вперше розгорнули в 2001 році і використовують досі. Система «земля-повітря» використовується для швидкого реагування проти повітряних загроз, захищаючи командні пункти та війська в русі.

Файли на ноутбуці були з найнижчим рівнем секретності. Доступ до інформації можна було отримати досить легко: логін для Windows не вимагав пароля, а логін для програми, що містила документацію системи озброєнь, був захищений паролем, який нескладно вгадати.

Експерти розповіли, що лептоп був міцний і захищений від вологи, важив 5 кг і був розроблений для використання в польових умовах, ймовірно, на початку 2000-х років.

Ноутбук продавала фірма з переробки відходів з Бінгена. У Міністерстві оборони Німеччини розповіли, що старі компʼютери, які використовуються для LeFlaSys, були виведені з експлуатації та відправлені на переробку. А фірма, яка займається утилізацією, була зобов’язана видалити усі дані з ноутбука. При цьому, у відомстві зазначили, що інформація на ноутбуку не була критичною з огляду на використання її потенційними ворогами.

Але Deutsche Welle пише, що перед продажем техніки, згідно із законом, військові були зобовʼязані знищити всі дані.