Підозрюваного у вбивстві Гандзюк Левіна взяли під варту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

17 березня Печерський районний суд Києва заарештував до 2 квітня підозрюваного у вбивстві херсонської активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна без права внесення застави. Про це «Бабелю» повідомив його адвокат Ігор Мокін.

Слідство просило взяти Левіна під варту, наголошуючи на ризиках його втечі, тиску на свідків, а також знищення речових доказів. Захист підозрюваного просив про нічний домашній арешт й наполягав на необґрунтованості підозри.

За версією слідства Олексій Левін влітку 2018 року отримав замовлення на організацію нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк.

  • 16 березня закінчилась екстрадиція Левіна до України з Болгарії.
  • Раніше Левін розповів, що Гандзюк планували кинути в сміттєвий бак, облити зеленкою або нечистотами. За його словами, причиною нападу стала підозра помічника депутата, імовірного посередника в організації нападу Ігоря Павловського в тому, що Гандзюк підтримує активіста Олександра Цегельника, який виступав проти незаконної вирубки лісу та був «особистим ворогом Павловського».

Справа Гандзюк

Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року після того, як трьома місяцями раніше в Херсоні невідомий облив її сірчаною кислотою. За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року Генпрокуратура направила до суду обвинувальний акт проти пʼятьох фігурантів справи про вбивство активістки: Микити Грабчука, Володимира Васяновича, Вʼячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 6 червня суд оголосив їм вироки. Організатор виконання замаху на вбивство Гандзюк Торбін засуджений до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Грабчук отримав 6 років увʼязнення, обвинувачені в пособництві Васянович та Горбунов — 4 і 3 роки позбавлення волі відповідно, співучасник злочину Вишневський — 4 роки вʼязниці.