Закриття метро та режим НС в областях. Зеленський назвав низку заходів з протидії коронавирусу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський звернувся до Кабінету міністрів з рекомендаціями щодо нових обмежень для недопущення розповсюдження коронавірусу. Зеленський заявив, що станом на 16 березня в Україні перевірено 79 підозр на коронавірус. Пʼятеро людей заражені, у 64 — діагноз не підтвердили. Ще 10 зразків опрацьовують лабораторії.

Президент рекомендував Міністерству інфраструктури заборонити з 18 березня (о 12:00) пасажирське ж/д, авіа- й автобусне сполучення між містами та областями. Також він пропонує призупинити роботу метрополітенів. У громадському транспорті він пропонує ввести обмеження за кількістю пасажирів. До 10 осіб у маршрутках і до 20 осіб в тролейбусах, автобусах, вагонах трамвая.

Зеленський рекомендує уряду з 17 березня заборонити роботу установам культури, ТРЦ, кафе, ресторанам, фітнес-центрам та іншим закладам.

Мінфін він просить звернутися до Міжнародного валютного фонду і до міжнародних партнерів за фінансовою підтримкою для подолання наслідків вірусу. Від банків, Мінфіну та Нацбанку Зеленський очікує програму кредитних канікул для малого і середнього бізнесу, а також концепцію податкових змін. Пенсіонери повинні отримати доплату в 1000 грн (ті, у кого пенсія менша ніж 5 тисяч гривень).

Зеленський радить запровадити з 17 березня режим надзвичайних ситуацій у Житомирській та Чернівецькій областях, де виявили заражених коронавірусом.

Міністерству охорони здоровʼя президент рекомендує відкласти планові заходи та зосередитися тільки на невідкладних — підготувати установи для прийому інфікованих. Працівникам «Укрпошти» — розробити механізм доставки ліків літнім людям.

Масові заходи Зеленський пропонує обмежити до 10 осіб, зокрема йдеться про церковні обряди та церемонії. Лідерів усіх церков Зеленський закликав з розумінням поставитися до ситуації.

Президент рекомендує обмежити експорт продуктів харчування, а місцевій владі та керівникам підприємств він доручив забезпечити безперебійну роботу продуктових магазинів, аптек, АЗС, банків і всіх підприємств критичної інфраструктури. У звичайному режимі повинні працювати органи влади, медустанови та правоохоронні органи.

У кінці він заявив, що Верховна Рада не повинна припиняти роботу і зобовʼязана продовжувати ухвалювати закони.