АМКУ перевірить МАУ через підвищення цін на квитки. Авіаперевізник пояснює зростання панікою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету (АМКУ) почало розслідування проти авіаперевізника МАУ через різке завищення цін на квитки на останні дні перед закриттям авіасполучення у звʼязку з коронавірусом.

Про це у Facebook повідомив голова відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

У своєму дописі він навів приклад зміни ціни на квитки економ-класу рейсу Лондон — Київ. На 15 березня квиток коштує 24 тис. грн, при тому що напередодні його ціна була менш ніж 10 тис. грн.

АМКУ вивчить ці факти, і якщо порушення підтвердяться, то авіакомпанію чекає штраф у розмірі до 10% річного прибутку компанії.

У МАУ заявили, що ціни формує спеціальна система розрахунку — Revenue Management System, що виключає формування вартості квитків у ручному режимі. Компанія стверджує, що на вартість вплинула паніка та різкий попит.

«Головний союзник зростання цін на авіаквитки — це паніка. Система автоматично визначає вартість на тому чи іншому маршруті відповідно до цілої низки показників, як-от інтенсивність продажів, попит на період часу тощо. Цифрові алгоритми аналізують обсяг запитів на купівлю авіаквитків та перераховують їхню вартість у відповідності з кількістю користувачів, які одночасно заходять у глобальну систему бронювання для замовлення квитка та створення бронювання», — сказано у відповіді МАУ.

Авіакомпанія пояснила, що збільшення запитів на квитки система розцінює як підвищення попиту, після чого автоматично корегує вартість.