Відомий китайський бізнесмен зник безвісти після критики Сі Цзіньпіна через коронавірус

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

У Китаї зник безвісти впливовий бізнесмен і забудовник Жень Чжицян, який раніше критикував Сі Цзіньпіна, генерального секретаря Комуністичної партії Китаю. Про це повідомляє The Guardian.

Жень Чжицян — член правлячої Комуністичної партії Китаю і колишній топменеджер контрольованого державою забудовника Huayuan Real Estate Group. Чжицян має великий вплив у Китаї, чимало нерухомості та кілька своїх бізнес-проєктів, тому його несподіване зникнення викликало ажіотаж у китайському суспільстві. За інформацією видання, друзі стверджують, що ніхто не бачив його з 12 березня. Також немає можливості звʼязатися з бізнесменом.

Примітно, що в період наростання спалаху коронавірусу в Піднебесній, Чжицян публічно назвав Сі Цзіньпіна «клоуном» після його промови 23 лютого про зусилля уряду в боротьбі з коронавірусом.

У коментарі про промову генсека Чжицян заявив, що він «не бачив там імператора, який демонструє свій «новий одяг», а бачив роздягненого клоуна, який наполягав на тому, щоб залишатися імператором». За словами бізнесмена, така поведінка демонструє «кризу управління» всередині партії, а відсутність вільної преси та слова завадили якнайшвидшому вирішенню проблеми спалаху коронавірусу, що і призвело до погіршення ситуації.

  • Кількість загиблих через зараження коронавірусом в Італії за добу зросла на 250 осіб. Голова департаменту цивільної оборони назвав цей показник найвищим рівнем смертності в Італії за весь час епідемії. Таким чином, кількість померлих у країні в результаті ускладнень, викликаних коронавірусом, зросла до 1 266 осіб. Зараз країна є другою після Китаю за кількістю заражених.
  • Творці мультсеріалу «Південний парк» (South Park) іронічно вибачилися перед Китаєм після того, як серіал заборонили на території КНР. Заяву опубліковано в офіційному Twitter серіалу.
  • У Китаї близько 10 тис. журналістів і редакторів пройшли тестування на знання комуністичної ідеології, яку вже називають «тестом на лояльність» до лідера КНР Сі Цзіньпіна.