Творці «Південного парку» вибачилися перед Китаєм (не по-справжньому) після того, як серіал заборонили на території КНР

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Творці «Південного парку» вибачилися перед Китаєм (не по-справжньому) після того, як серіал заборонили на території КНР

Південний парк

Twitter / South Park

Творці мультсеріалу «Південний парк» (South Park) іронічно вибачилися перед Китаєм після того, як серіал заборонили на території КНР. Заяву опубліковано в офіційному Twitter серіалу.

Творці серіалу Трей Паркер і Метт Стоун саркастично вибачилися в соцмережі, пригадавши керівникам КНР скандали з Вінні-Пухом і баскетболістом NBA (Національна баскетбольна асоціація в США) Дерілом Морі.

«Як і NBA, ми вітаємо китайських цензорів у наших оселях і серцях. Ми теж любимо гроші більше за свободу і демократію. Сі [Цзіньпін, лідер КНР] зовсім не схожий на Вінні-Пуха. Хай живе велика Комуністична партія Китаю! Нехай урожай сорго цієї осені буде багатим! Китай, тепер у нас все нормально?» — йдеться у публікації.

Причиною для блокування мультфільму на території Китаю став другий епізод 23 сезону, в якому персонаж на імʼя Ренді Марш відправляється в Китай, щоб розширити свій бізнес з виробництва марихуани. Однак там його заарештовує поліція і відправляє до вʼязниці, де наглядачі піддають його примусовій праці та перевихованню.

В одній зі сцен героя бʼють струмом під дощем, після він спостерігає за тим, як увʼязненого вбивають пострілом в голову, що натякає на атмосферу вседозволеності правоохоронців у країні.

«Я гордий член Комуністичної партії. Партія важливіша за особистість», — читає Марш із картки. Після чого його ведуть в камеру до Пʼятачка і Вінні-Пуха, що є відсиланням до заборони на популярний мультик про казкового ведмедя в КНР після того, як у 2017 році соцмережі активно порівнювали Вінні-Пуха і правителя Китаю Сі Цзіньпіна. Між персонажами завʼязується розмова:

— Деякі люди говорять, що Пух виглядав як президент Китаю, тому ми зараз у Китаї незаконні, — говорить Пʼятачок.

— Що це за божевільня? — запитує Ренді Марш.

Після виходу епізоду у США минулого тижня багато фанатів серіалу повідомили, що за запитом «Південний парк» на таких популярних китайських сайтах, як Bilibili, iQiyi, Youku і le.com, не відображаються результати. При пошуку на сайті Douban, який присвячений огляду фільмів, користувачі отримують відповідь: «Згідно з відповідними законами, положеннями і правилами результати пошуку не відображаються». У той же час пошукова система Baidu ще видає старі результати, проте кращим з них визнаний коментар про те, що шоу має негативний вплив на підлітків.

  • Жителі Китаю ще у 2018 році зіткнулися з новим витком цензури в інтернеті. З 2003 року в країні діє проєкт «Золотий щит» («Великий китайський файрвол», Great Firewall of China), який не дозволяє мешканцям користуватися світовими соцмережами: Facebook, Twitter, Instagram. Також заборонений мульфільм «Свинка Пеппа».
  • У Китаї близько 10 тис. журналістів і редакторів пройдуть тестування на знання комуністичної ідеології, яке вже називають «тестом на лояльність» до лідера КНР Сі Цзіньпіна. Ті, що не здадуть тест, втратять свої прескарти.