МАУ звинуватила пасажира-блогера в розпалюванні паніки. У прямому ефірі він заявив, що на борту є хворі на коронавірус

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У компанії «Міжнародні авіалінії України» блогера Антона Гуру, який напередодні летів рейсом Мілан — Київ, звинуватили в розпалюванні паніки щодо ситуації з коронавірусом. Глава МАУ Євгеній Дихне на своїй сторінці у Facebook спростував, що бортпровідники нібито давали пасажирам медичні препарати.

Також він розповів, що в разі виявлення у пасажирів симптомів інфекційного/вірусного захворювання, зокрема ГРВІ, бортпровідники повідомляють про це пілотам, які в свою чергу за 30 хвилин до посадки інформують про це наземні служби. Саме такі дії здійснив екіпаж.

«Пасажирам в аеропорту прибуття («Бориспіль») не вимірюють температуру — брехня. Насправді першими на борт піднялися медпрацівники. Медконтроль і температурний скринінг проводив особисто начальник санітарно-карантинного пункту аеропорту «Бориспіль» Шаріпов Ю. М. з помічником для всіх пасажирів, бортпровідників і пілотів прямо на борту повітряного судна. Протягом 15—20 хвилин проводився замір температури пасажирів при закритих вхідних дверях».

«Після виконання процедури основну частину пасажирів (за винятком трьох) відправили ​​автобусами в термінал. Три пасажири з підозрою на захворювання вирушили в кареті швидкої допомоги в інфекційне відділення Олександрівської клінічної лікарні Києва», — наголосив Дихне.

Що сталося?

12 березня пасажир літака рейсу Мілан — Київ авіакомпанії МАУ, блогер Антон Гура вийшов у прямий ефір на своїй сторінці у Facebook і стверджував, що до столиці прибув літак з інфікованими коронавірусом пасажирами.

Гура заявив, що на борту було чимало іноземців, які нібито кашляли та чхали, а під час польоту громадяни Єгипту, які мали ознаки хвороби, нібито приймали ліки, щоб збити температуру та пройти температурний скринінг після приземлення. Відео вже набрало 3,4 мільйони переглядів.

Згодом на цю ситуацію відреагували в Міністерстві охорони здоров’я. Медичні працівники обстежили трьох осіб з борту літака, за результатами швидких тестів коронавірус в них не виявлено, повідомили у пресслужбі МОЗ.

  • Спалах інфекції COVID-19, яку спричиняє вірус SARS-CoV-2, розпочався наприкінці 2019 року в китайському місті Ухань. Згодом коронавірус почав стрімко поширюватися країнами Азії, а до кінця січня дійшов до США та Євросоюзу. Окрім КНР, основні осередки спалаху наразі в Італії, Ірані, Південній Кореї, Франції, Іспанії, Німеччині та США. Загалом у світі заражені понад 128 тисяч людей, з яких понад 68 тисяч вже одужали. Зафіксованих смертей — понад 4,7 тисячі.
  • 12 березня в Україні зафіксували два нові випадки коронавірусной інфекції — у жінки пенсійного віку з Житомирської області та в чоловіка з Чернівецької області, дружина якого перебувала в Італії протягом останніх 14 днів.