Суд за позовом Портнова зупинив рішення Київради про вшанування низки діячів ОУН-УПА

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Окружний адміністративний суд Києва призупинив рішення Київської міської ради про вшанування низки діячів Організації українських націоналістів та Української повстанської армії. Про це повідомляє пресслужба суду.

Позов подавав колишній заступник голови Адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрій Портнов. «ОАСК вважає обґрунтованою вимогу Андрія Портнова про зупинення дії даного Рішення КМР (в частині), зважаючи на наявні ознаки очевидної його протиправності, у зв’язку з порушенням Київською міською радою процедури розробки та прийняття оскаржуваного Рішення», — сказано у повідомленні.

Про що йдеться?

Суд зупинив рішення Київміськради, ухвалене 27 лютого цього року, в частині, яка стосується відзначення на території Києва у 2020 році пам’ятних дат і ювілеїв таких особистостей:

  • 130 років від дня народження Івана Полтавця-Остряниці, військового діяча, полковника Армії Української Держави;
  • 100 років від дня народження Василя Левковича, військового діяча, полковника УПА;
  • 115 років від дня народження Уласа Самчука, письменника, публіциста, журналіста;
  • 110 років від дня народження Василя Сидора, військового та політичного діяча, полковника УПА;
  • 120 років від дня народження Володимира Кубійовича, вченого, історика, географа, енциклопедиста, громадського та політичного діяча, організатора та головного редактора «Енциклопедії українознавства»;
  • 100 років від дня народження Василя Галаси, політичного та військового діяча, полковника УПА;
  • 130 років від дня народження Андрія Мельника, політичного та військового діяча, голови Проводу Організації українських націоналістів.

На початку грудня минулого року посольство Ізраїлю закликало Верховну Раду переглянути список осіб, вшанування памʼяті яких заплановано на 2020 рік.

За рік до того Львівська обласна рада вирішила оголосити 2019-й роком провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери. Після цього посол Ізраїлю заявив, що Україна не повинна забувати про злочини, скоєні проти українських євреїв, і жодним чином не повинна вшановувати їхніх виконавців.