Ізраїль закликав Україну переглянути список діячів, яких вшановуватимуть у 2020 році. Виявили в ньому «посібників нацистів»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Посольство Ізраїлю закликало Верховну Раду переглянути список осіб, вшанування памʼяті яких заплановано на 2020 рік. Про це йдеться у повідомленні на сторінці посольства у Facebook.

Так дипустанова відреагувала на ухвалення парламентом відповідної постанови 3 грудня. «Ми вважаємо, що вшанування тих, хто співпрацював із нацистським режимом, є зневагою до памʼяті 6 мільйонів євреїв, знищених нацистським режимом. Зважаючи на наші гарні відносини, ми вимагаємо переглянути включення цих суперечливих особистостей до списку людей, яких буде офіційно вшановано у вашій країні», — йдеться у заяві посольства.

Зокрема, ізраїльська сторона незадоволена вшануванням памʼяті історика Володимира Кубійовича, Максима Железного [очевидно, йдеться про очільника руху Коліївщини Максима Залізняка], полковника УПА Василя Левковича, письменника Уласа Самчука, полковника УПА Василя Сидора, президента Української Головної Визвольної Ради Кирила Осьмака, полковника армії УНР Олександра Вишнівського, полковника УПА Василя Галаси, публіциста Ярослава Старуха та голови Проводу Організації українських націоналістів Андрія Мельника.