Печінка за 855 тис. грн, стовбурові клітини — за 1,3 млн грн. Кабмін затвердив тарифи на деякі послуги з трансплантації

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет міністрів затвердив тарифи на надання третинної медичної допомоги шляхом трансплантації. Про це йдеться у постанові уряду № 1083.

Постанову ухвалили 18 грудня. Згідно з нею, трансплантація нирки (від живого донора або донора-трупа) коштуватиме від 323 тис. грн, АВО-несумісної нирки — 721 тис. грн.

Трансплантація серця коштуватиме від 535 тис. грн, а пересадка печінки — від 855 тис. грн. Пересадка гемопоетичних стовбурових клітин стартуватиме від 1,3 млн грн.

Що таке третинна медична допомога?

Згідно із законодавством про медичну реформу, третій рівень медичної допомоги — лікування, яке надається в амбулаторних або стаціонарних умовах із застосуванням високотехнологічного обладнання та високоспеціалізованих медичних процедур високої складності.

Третинна медична допомога надаватиметься відповідно до медичних показань за направленням лікуючого лікаря, який надає первинну чи вторинну медичну допомогу, або закладу охорони здоровʼя, який надає таку допомогу. Також такий рівень допомоги надаватиметься без направлення пацієнтам у невідкладному стані.