Запуск глобального інтернету Ілона Маска може перешкодити астрономічним спостереженням

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Британські астрофізики стурбовані майбутнім запуском сузірʼя супутників Starlink — системи з 12 тисячі апаратіві, завдяки яким компанія SpaceX планує забезпечити глобальний інтернет. Про це пише BBC.

У травні та листопаді Starlink вже відправила 120 супутників на орбіту нижче 500 км. Згодом вчені-астрофізики помітили, що супутники на їхніх зображеннях виглядали як яскраві білі спалахи.

«Ці супутники розміром зі стіл, але їхні панелі відбивають забагато сонячного світла, тому ми можемо бачити їх на зображеннях з телескопів. Ці супутники також є великими джерелами радіохвиль... І це означає, що вони можуть створювати перешкоди сигналам, які використовують астрономи. Отже це також впливає на радіоастрономію», — сказала Дхара Патель, астроном Королівської обсерваторії Грінвіч.

Доктор Дейв Клементс, астрофізик з Імперського коледжу Лондона, теж вважає, що супутники можуть мати реальний вплив на спостереження за космосом.

«Вони стають на передній план між тим, що ми спостерігаємо з Землі, і рештою Всесвіту. Таким чином, вони заважають усьому. Ми можемо пропустити все, що перебуває за ними — чи то найближчий потенційно небезпечний астероїд, чи найдальший квазар у Всесвіті», — зазначив Клементс.

Він сказав, що особливі проблеми зʼявляться у телескопів, які ведуть масштабні зйомки неба, таких як майбутній Великий синоптичний оглядовий телескоп (LSST) в Чилі. За допомогою LSST і подібних до нього телескопів учені хочуть створити рухому картину в реальному часі того, як змінюється небо, але супутники, які переривають спостереження, унеможливлюють це.

SpaceX повідомив BBC, що вони активно працюють з міжнародними астрономами, щоб звести до мінімуму вплив супутників Starlink. Для їхнього наступного запуску вони випробовують спеціальне покриття, яке розроблене, щоб зробити космічний корабель менш яскравим.

Що таке Starlink?

Проєкт SpaceX, який почався ще у 2015 році. За задумом Маска, до середини 2020-х на орбіту Землі виведуть 12 тисяч супутників для створення дешевого і високопродуктивного супутникового інтернет-каналу звʼязку і передавачів для прийому і передачі сигналу з Землі й орбіти.

Кожен супутник покриватиме коло площею понад 2 тис. кв. км. Як стверджує SpaceX, швидкість передачі даних таким каналом досягатиме 1 Гб/сек. Сам Маск планує виручити у 2025 році від цього проекту понад $30 млрд.