SpaceX просить дозвіл на запуск додаткових 30 тисяч супутників звʼязку на орбіту

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
SpaceX просить дозвіл на запуск додаткових 30 тисяч супутників звʼязку на орбіту

NASA

Засновник приватної космічної компанії SpaceX Ілон Маск звернувся до Міжнародного союзу відеозвʼязку із запитом надати окремий спектр для 30 тисяч нових супутників Starlink для інтернет-покриття, які компанія планує запустити на додаток до схвалених раніше 12 тисяч. Про це повідомило космічне видання SpaceNews.

«Після зростання попиту на швидкий та надійний інтернет по всьому світу, особливо там, де немає можливості підключитися, занадто дорогий або ненадійний звʼязок, SpaceX робить кроки для відповідального масштабування загальної пропускної здатності мережі Starlink і щільності даних, щоб задовольнити очікуване зростання потреб користувачів», — повідомив представник SpaceX журналістам.

Міжнародний союз звʼязку приймає заявки через Федеральну комісію звʼязку США (ФКС). Відомо, що зараз ФКС США направила до МСС 20 заявок, кожна з яких відповідає за 1,5 тисячі супутників з нової 30-тисячної партії Starlink.

Очікується, що нові 30 тисяч супутників працюватимуть на низькій навколоземній орбіті, на висоті від 328 до 580 км. Раз на сім років компанія Маска зобовʼязана запускати принаймні один із затверджених супутників і використовувати його на встановленій частоті протягом щонайменше 90 днів. Більш детальну інформацію SpaceX буде зобовʼязана надати ФКС разом із заявкою на надання послуг звʼязку у США. Наразі відомо, що супутники отримають керовані точкові промені для звʼязку з клієнтами і «усеспрямовані» промені для телеметрії, спостереження і контролю за космічними апаратами.

Міжнародний союз електрозвʼязку регулює норми використання операторами звʼязку різних хвиль і частот, щоб уникнути перешкоджання сигналам і спотворення спектра для нових супутників. Дати запуску супутників мережі Starlink невідомі, проте перші 60 з них були затверджені в травні цього року, а перші 12 тисяч супутників Ілон Маск планує запустити вже у 2020 році.

З 28 жовтня по 22 листопада у єгипетському місті Шарм-ель-Шейх відбудеться Всесвітня конференція радіозвʼязку, де регулятор МСЕ планує посилити правила для компаній, які запускають мегаконстеляцію з вимогою у встановлений термін запускати певний відсоток своїх супутників, аби ті могли зберегти свої права на пріоритетний спектр.

У квітні цього року Управління Організації Обʼєднаних Націй з питань космічного простору заявило, що з 1957 року з Землі було запущено 8,5 тис. супутників, ракет, зондів, космічних кораблів, вантажних і космічних станцій на земну орбіту або за її межі. Враховуючи масштаб планів Ілона Маска щодо запуску 30 тис. нових супутників, крім запланованих раніше 12 тисяч, компанія SpaceX, за заявою департаменту ООН, сама нестиме відповідальність за пʼятикратне збільшення кількості запущених з Землі космічних апаратів.