Унікальний вид папуг какапо, який не вміє літати, перебуває під загрозою вимирання

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Рідкісний вид папуг — какапо — перебуває під загрозою вимирання. Вчені та зоозахисники використовують технологію штучного запліднення, щоб зберегти популяцію цих рідкісних тварин, пише CNN.

Раніше какапо масово водилися в лісах Нової Зеландії та перебували у відносній безпеці — єдина значна загроза була від хижих птахів, від яких вони успішно ховалися в листі завдяки зелено-жовтому забарвленню пірʼя. Усе змінилося, коли у XVIII столітті в Зеландію прибули європейці й завезли нових хижаків — два види щурів, мишей, кішок, горностаїв, ласок і тхорів з Європи та опосумів з Австралії. Через них какапо опинилися у великій небезпеці.

Зараз какапо, що вижили, живуть на чотирьох островах, які були очищені від хижаків: Венуа Хоу, Анкор, Чалкі та Хаутуру. Приблизно 40% усіх цих папуг безплідні, тому вчені намагаються застосовувати технологію штучного запліднення птахів. Після того, як самки відкладають яйця, вчені поміщають їх в інкубатор. Назад матерям віддають тільки одне пташеня з усіх, які вилупилися, — про інших вчені піклуються самі, щоб вони отримували достатньо їжі.

Вчені також використовують генетичну інформацію від птахів, щоб досліджувати проблему безпліддя та підбирати такі пари птахів, які дадуть максимальні шанси на здорове потомство. Кожен птах має мікрочіп та оснащений інтелектуальним радіопередавачем, який відстежує його місце перебування та активність, визначає партнерів і попереджає команду охорони, якщо птах перестає рухатися. Передавачі також контролюють, скільки їжі отримують птахи на кормових станціях.

Науковий радник уряду Нової Зеландії щодо какапо Ендрю Дігбі розповів, що завдяки зусиллям вчених і захисників тварин цього року був найуспішніший сезон розмноження птахів за всю історію спостережень — у період із січня до квітня народилося 86 пташенят, з яких 70 ще живі. Девʼять птахів померли від респіраторної інфекції.