Причетного до смерті десяти українських військових Бутрименка внесли у список на обмін

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Підозрюваний у причетності до загибелі десяти спецпризначенців на Донбасі у 2014 році Микола Бутрименко внесений до списку на обмін утримуваними особами між Києвом і непідконтрольними територіями Донбасу.

Про це стало відомо 26 грудня на підготовчому засіданні Оріхівського районного суду Запорізької області, що повторно слухає справу Буртименка після апеляції, повідомила адвокат потерпілих Олена Яркіна «Радіо Свободі».

Під час засідання суду за клопотанням прокуратури підозрюваному також було змінено запобіжний захід з утримання під вартою на особисте зобов’язання.

«Це клопотання було обґрунтоване тим, що учасники Тристоронньої контактної групи з обміну полонених на виконання Мінських угод і домовленостей у «нормандському форматі» про обмін «всіх на всіх» досягли домовленості про включення Бутрименка у списку на обмін. І тому заявлено таке клопотання, оскільки сама процедура обміну передбачає, щоб людина не трималася під вартою, під заставою або під домашнім арештом — тільки особисте зобов’язання. Прокурор забрав цю ухвалу. Наскільки розумію, він поїхав до Маріупольського СІЗО, і сьогодні або завтра Бутрименка заберуть працівники Служби безпеки. Тобто він не поїде сам додому — буде скерований працівниками СБУ до місця збору всіх, і будуть чекати, коли буде старт на обмін», — повідомила адвокат.

Наразі справу проти Бутрименка не закрито: він залишається у статусі обвинуваченого. Наступне засідання суду у його справі призначено на 15 січня.

«Він зобов’язаний прибути 15 січня до Оріхівського районного суду або брати участь у режимі відеоконференції. Сьогодні позиція потерпілих не буде заслухана, оскільки їх не викликали на судове засідання через технічне перенесення справи. Потерпілі будуть на засіданні вже 15 січня. Але позиція потерпілих саме така: Бутрименко є злочинцем, він є обвинуваченим, і якщо його забирають, то нехай повертають хлопців з 3-го полку. Попередні розмови з сім’ями потерпілих були наступного чину: якщо його обміняють на інших військових, які лишилися в «ДНР/ЛНР», то ця позиція є гуманною. Люди розуміють все це. І всі дуже сильно хочуть, щоб Бутрименко був обміняний на Сергія Глондара і Олександра Корінькова з 3-го полку спецпризначення», — додала Олена Яркіна.

Справа Бутрименка

23 липня 2014 року над селом Дмитрівка Шахтарського району був збитий штурмовик Су-25 Збройних сил України. Групу українських десантників (19 осіб) було відправлено на пошуки пілота. 29 липня в районі Латишевого пошукова група зайшла на територію агропідприємства Миколи Бутрименка — військовим треба було вступити в контакт з місцевими жителями для з’ясування оперативної ситуації. Бутрименко зустрів українських бійців, запевнивши, що жодних банд терористів поруч немає, і запропонував їм переночувати в його ангарі на території стоянки підприємства. Після цього він заявив, що йому терміново треба з’їздити в Сніжне, оскільки нібито в лікарні цього міста у важкому стані перебуває його дружина.

У Сніжному зрадник повідомив командування бойовиків про розташування українських бійців. Проти українських військових була висунута потужна мобільна група під прикриттям одного танку та двох БТРів. Бойовики оточили ангар, розстрілявши його з кулеметів і дрібнокаліберних гармат.

Внаслідок обстрілу вісім бійців загинули на місці, ще двоє — згодом від отриманих травм. Пʼятеро поранених бійців терористи захопили в полон, і лише чотирьом солдатам, які в той час перебували за межами ангара, вдалося відступити та дістатися до позицій сил АТО.

Бутрименка затримали 27 червня 2016 року. У травні 2019 року його засудили до 8 років увʼязнення за фінансування тероризму. За «законом Савченко» на момент рішення суду відсидіти зраднику залишалося лише рік. У вересні цього року Запорізький апеляційний суд скасував попереднє рішення щодо Бутрименка та призначив повторний розгляд справи.