Єлизавета II виступила з різдвяним привітанням. Вона згадала День «Д», захист клімату та назвала рік «вибоїстим»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Королева Великої Британії Єлизавета II виступила з різдвяним привітанням до свого народу в зеленій вітальні Віндзорського замку. Її звернення записав канал BBC.

Своє звернення вона почала з двох памʼятних річниць, які відзначали в цьому році — 50 років з моменту висадки людини на Місяць (місія «Аполлон») і 75-річчя висадки в Нормандії (День «Д»). Вона відзначила важливість памʼятної зустрічі всіх лідерів країн-учасниць найбільшої військової операції в історії та нагадала, що навіть колишні закляті вороги «можуть залишити осторонь минулі розбіжності, разом ідучи вперед. «Ми віддаємо данину свободі та демократії, одного разу здобутим для нас дорогою ціною», — заявила монарх.

Королева сказала і про боротьбу молодого покоління за захист клімату та навколишнього середовища. «Виклики, які зараз стоять перед багатьма людьми, можуть відрізнятися від тих, які поставали перед моїм поколінням. Але мене вразило те, як нові покоління надають сенсу проблемам захисту навколишнього середовища та клімату», — сказала вона.

Королева зазначила важливість примирення і згадала про життя Ісуса Христа.

«Маленькі кроки, зроблені з вірою та надією, можуть допомогти подолати давні розбіжності та глибокі суперечності і привести до гармонії та порозуміння. Багато з нас намагаються йти по його [Ісуса] стопах. Цей шлях, звичайно, не завжди простий, і в цьому році він деколи ставав досить вибоїстим, але малі кроки можуть змінити цілий світ», — сказала Єлизавета. Оскільки королева публічно не коментує політику, під «вибоїстим» вона могла мати на увазі вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу.

В кінці Єлизавета закликала до єднання і побажала всім щасливого Різдва.