ДБР викрила схему з вимагання «відкатів» чиновниками «Артемсолі» та СБУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державне бюро розслідувань викрило чиновників держпідприємства «Артемсіль» та працівників СБУ на вимаганні відкату у 800 тис. грн, повідомляє пресслужба ДБР. В СБУ також підтвердили факт затримання своїх працівників.

Гроші вимагали за сприяння у пришвидшеному та безперешкодному перерахуванні грошей згідно з підписаними актами приймання виконаних підрядних робіт, замовником яких було держпідприємство. Вимагання так званих «відкатів» відбувалося систематично в рамках злочинної схеми, організаторів якої затримано.

Серед учасників схеми опинилися заступник начальника Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях, заступника начальника одного з відділів Управління СБУ в Запорізькій області, а також низка чиновників «Артемсолі».

Змовившись між собою, ці особи налагодили схему з вимагання та одержання «відкатів». Для цього вони створювали штучні перешкоди компаніям під час процедури підписання актів приймання, затягували терміни перерахунку коштів за виконані роботи, за ініціативою правоохоронців надсилали офіційні листи до уповноважених органів із вимогою проведення перевірок дотримання вимог чинного законодавства компаніями.

Розміром так званого «відкату» встановлювали 15% від суми укладених договорів. У листопаді правоохоронці зафіксували факт вимагання та одержання частини «відкату» в розмірі $8,5 тис. у Запоріжжі.

24 грудня у Бахмуті Донецької області згаданих працівників СБУ затримали під час одержання ними решти «відкату» у 540 тис. грн. Наразі вирішується питання про оголошення їм підозр та обрання запобіжних заходів. Також вирішується питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності чиновників «Артемсолі».