Власник Snapchat купив український стартап за $166 млн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Американська компанія Snap Inc., яка володіє месенджером Snapchat, купила український стартап AI Factory за $166 млн. Про це повідомляє AIN.UA.

За даними видання, компанія Snap Inc. уже володіла часткою в стартапі, і ця угода була спрямована на викуп часток інших інвесторів. Загальна оцінка компанії при угоді склала близько $200 млн.

Що відомо про український стартап AI Factory?

Компанія AI Factory заснована у 2018 році підприємцем Віктором Шабуровим. Його попередній стартап Looksery теж був придбаний Snap Inc у 2015 році за $150 млн. Компанія працювала в стелс-режимі. У неї три офіси: в Сан-Франциско, в Києві та Запоріжжі. У штаті працює 70 осіб.

На своєму сайті AI Factory зазначає, що підтримується інвесторами світового класу, а її засновники мають рекламні контракти з Warner Bros та Universal.

«Наша місія — дозволити вам створити справжній Голлівуд за допомогою свого смартфона», — пишуть про себе AI Factory.

Компанія займалася розробкою функції, яка в результаті була інтегрована в додаток Snapchat. Про функцію стало відомо на початку грудня цього року, вона називається Cameos. Її описують як альтернативу Bitmoji для швидкої передачі емоцій.

Cameos працює за тією самою схемою, що і діпфейки — заміна облич на відео за допомогою нейронних мереж. Щоб почати застосовувати функцію, користувач повинен зробити селфі й потім обрати тіло: чоловіче чи жіноче. Після цього додаток адаптує обличчя під відео і додає на статичну фотографію емоції.

Над розробкою цього сервісу українська компанія працювала рік. На початку грудня деякі французькі користувачі отримали доступ до тестової версії цієї функції. 18 грудня функція офіційно запустилася на iOS та Android.