Китайський постачальник різдвяних листівок Tesco заперечує примусову працю вʼязнів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Китайський постачальник різдвяних листівок Tesco заперечує примусову працю вʼязнів

Флоренс Віддіком з листівкою з Tesco.

Dominic Lipinski / PA Images via Getty Images

Китайська компанія Zhejiang Yunguang Printing — постачальник різдвяних листівок для британської корпорації супермаркетів Tesco — заперечує примусову працю вʼязнів, після спалаху скандалу навколо записки в одній з листівок, яка опинилася у 6-річної дівчинки з Лондона.

Про це пише BBC.

Китайський виробник запевняє, що не використовує примусову працю вʼязнів тюрми в Шанхаї, де можливо перебувають іноземні громадяни. «У шанхайській вʼязниці Цінпу немає іноземних увʼязнених, яких змушують до примусової праці. Узагалі немає примусової праці для іноземних засуджених», — сказав керівник фабрики компанії Шу Юньцзя.

Прессекретар міністерства закордонних справ Китаю Ген Шуан заявив, що звинувачення компанії в експлуатації вʼязнів — «фарс», який запустив британський журналіст Пітер Гамфрі (раніше сидів у вʼязниці району Цінпу і вийшов на свободу в 2015 році). У записці вказувалося імʼя Гамфрі.

Сам журналіст розповів, що відсидів у тюрмі вісім місяців з двох років терміну за нібито продаж особистих даних китайських громадян. «Усіх, кого я там зустрів, позбавили волі через дуже сумнівні підстави», — сказав Гамфрі, додавши, що іноземців позбавляли волі за політичними мотивами. Він заявив, що знає, хто міг написати колективного листа від вʼязнів у листівці, але відмовився називати особу. Журналіст запевняє, що в Цінпу утримують близько 250 іноземних громадян. У часи його увʼязнення арештанти у вʼязниці працювали за бажанням, щоб заробити на предмети першої необхідності, як-от мило. Після того, як Гамфрі прочитав послання в листівці, він звʼязався з джерелами в Китаї, і ті підтвердили примусову експлуатацію арештантів на китайських фабриках і заводах.

Що сталося?

6-річна дівчинка з Лондона Флоренс Віддіком знайшла у різдвяній листівці з Tesco повідомлення: «Ми іноземні увʼязнені з вʼязниці Цінпу в Шанхаї. Нас змушують працювати проти волі. Будь ласка, допоможіть нам і повідомте правозахисну організацію. Зверніться до містера Пітера Гамфрі». Батько дівчинки передав листівку журналісту, а Tesco почала перевірку стосовно китайської фабрики. У Tesco заявили, що шоковані, і якщо підозри підтвердяться, то з фабрикою розірвуть контракт.