Український ПЕН закликав Денісову взяти під особистий контроль справу Шеремета

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Члени культурно-правозахисної організації Український ПЕН звернулися до уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо захисту прав підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться у заяві організації, оприлюдненій на їхньому сайті.

У ПЕНі закликають Денісову швидше і пильніше розглянути питання порушення прав підозрюваних та взяти цю справу під особистий контроль.

«Ми уважно стежили за брифінгом Міністерства внутрішніх справ 12 грудня, на якому було названо підозрюваних у справі про вбивство Шеремета, за коментарями представників української влади, а також за судовим засіданням, на якому було обрано запобіжні заходи підозрюваним у цій справі. На нашу думку, дії органів влади продемонстрували серйозне порушення базових принципів прав людини, передусім презумпції невинуватості», — наголосили в заяві.

Члени організації вважають, що під час брифінгу за участі президента, генпрокурора та міністра внутрішніх справ оголошення підозрюваних відбулося «із серйозним порушенням правових норм». «Його можна розцінювати як маніпулювання громадською думкою для створення враження, що саме оголошені підозрювані є беззаперечними організаторами та виконавцями вбивства», — зазначають в організації.

У ПЕНі також заявили про занепокоєння через участь у розгляді справи судді Сергія Вовка, «якого чимало представників громадянського суспільства вважають одним із найбільш сумнозвісних виконавців політично вмотивованого «правосуддя» в Україні».