Звʼязували вʼязнів скотчем і били неповнолітніх. Омбудсмен розповіла про придушення бунту в Кропивницькому СІЗО

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Під час придушення бунту увʼязнених у Кропивницькому СІЗО № 14 правоохоронці перевищували службові повноваження — застосовували силу та звʼязували вʼязнів скотчем.

Про це у Facebook повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Крім того, для придушення бунту використовувалась травматична зброя з гумовими кулями. Щонайменше 25 увʼязнених отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Усі факти застосування спецзасобів проти вʼязнів задокументовано, а прокуратура області розпочала перевірку законності їхнього застосування.

«Станом на 9 годину 20 грудня у Кропивницькому СІЗО виявлено померлого ув’язненого. Згідно з медичним висновком, причиною смерті є отруєння невідомою речовиною. Тілесних ушкоджень під час огляду трупа слідчо-оперативною групою не виявлено», — також повідомила Денісова.

За її словами, також наразі звільнено заступника з оперативної роботи Радіона Друмова та завідувача медчастини Олександра Степанова. Крім того, порушено питання про звільнення заступника начальника установи з комунально-побутового забезпечення — начальника відділу інтендантського та господарського забезпечення Валерія Артеменка.

Що сталося?

Ексголова служби виконання покарань Сергій Старенький напередодні розповів, що з СІЗО намагалися вивезти «смотрящих» за цим ізолятором до ізолятора поліції. «Коли намагалися вивезти головного «смотрящого», Арсена, працівники не дуже цьому сприяли, дозволили йому вільно переміщатися. Це дозволило йому закликати інших вʼязнів до непокори», — розповів Старенький. Цей «смотрящий» зміг втекти до кабінету психолога, де побив жінку через особистий конфлікт. «Почалася заворуха, стали виходити вʼязні, забирати ключі у працівників, самі працівники СІЗО потікали», — додав він.

Старенький додав, що не було подано сигналу тривоги, а працівників ізолятора відпустили додому.

Очільник Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Балонь повідомив, що обговорив ситуацію у СІЗО з міністром юстиції Денисом Малюською. «Це питання повністю контролюється міністерством та обласною державною адміністрацією. Наразі правоохоронні органи проводять роботу в межах своїх повноважень», — додав він.

  • 27 травня в Південній виправній колонії № 51 в Одесі на Люстдорфській дорозі почався бунт вʼязнів. У будівлі пенітенціарної установи сталася пожежа. У поліції зазначили, що під час бунту постраждали четверо працівників колонії.
  • Міністерство юстиції вирішило розформувати Південну колонію № 51 в Одесі, де увʼязнені влаштували бунт.