В Україні назвали політика та головну подію року

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Майже половина українців вважають президента Володимира Зеленського головним політиком 2019 року в Україні.

Такі результати показало опитування, проведене Соціологічною групою «Рейтинг» 13—17 грудня 2019 року.

Так, за Зеленського проголосували 47% опитуваних. За Юрія Бойка, Дмитра Разумкова та Юлію Тимошенко віддали голоси по 8—10% опитаних, за Петра Порошенка, Віктора Медведчука, Святослава Вакарчука та Володимира Гройсмана — по 5—7%.

Зеленський як політик року отримав підтримку серед усіх вікових і регіональних груп розподілу. Натомість Бойка, Медведчука, Рабіновича частіше обирали мешканці півдня та сходу, Тимошенко — центру та заходу, Порошенка — заходу. Цікаво, що серед прихильників партій «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» лідерів цих сил частіше обирали як політиків року, аніж Зеленського. Натомість серед симпатиків партії «Голос» очільник держави отримав кращий результат, ніж Вакарчук.

Соціологічна група Рейтинг

Подіями року українці вважають звільнення українських військовополонених моряків та інших політв’язнів (48%), а також вибори президента України (44%). Кожен п’ятий вважає подією року відновлення переговорів щодо ситуації на Донбасі в «нормандському форматі» (Україна, Росія, Німеччина, Франція). 15% опитаних — вибори до Верховної Ради, 13% — вихід збірної України з футболу до фінальної частини Чемпіонату Європи 2020 року. Кожен десятий — зміцнення курсу гривні.

Соціологічна група Рейтинг

Опитування проводилось серед населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2 500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,0%. Терміни проведення дослідження: 13—17 грудня 2019 року.