Екснардепа Мартиненка у Швейцарії звинувачують у відмиванні майже €3 млн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Швейцарії колишньому народному депутату від фракції «Народний фронт» Миколі Мартиненку висунули офіційне звинувачення у відмиванні коштів. Цю інформацію theБабелю підтвердив його адвокат Петро Бойко.

При цьому адвокат наголошує, що його підзахисний наполягав, щоб справу передали до швейцарського суду, який, як він вважає, «доведе його невинуваність».

«Так, є обвинувальний акт. Справа, яка розглядається в Україні, почалася у Швейцарії. І є по суті аналогічною. Це справа щодо «НАЕК Енергоатом». З самого початку, ми наполягали на тому, щоб швейцарська прокуратура передала справу в суд. Бо саме суд Швейцарії доведе невинуватість. У діях Мартиненка не було нічого злочинного», — прокоментував Бойко, але не вказав, про яку суму коштів йдеться.

На сайті генпрокуратури Швейцарії повідомили, що направили до суду справу проти Мартиненка та ще одного громадянина України, прізвище якого не вказують. Їх звинувачують як частину злочинної групи у відмиванні близько €2,8 млн через швейцарську фінансову систему.

За даними слідства, впродовж 2008—2012 років Мартиненко та його спільники допомагали чеській компанії Skoda J.S. вигравати на тендерах держпідприємства НАЕК «Енергоатом» на поставку обладнання. Умови тендеру прописали таким чином, що фактично їм відповідав лише один учасник торгів — чеська компанія Škoda JS. Компанія з Чехії натомість надавала відкати, які потім перераховувалися на рахунки панамської компанії Bradcrest investment s.a., власником якої був Мартиненко.

Навесні 2015 року стало відомо, що Генеральна прокуратура Швейцарії порушила справу стосовно Мартиненка. Слідство було розпочато федеральним прокурором Швейцарії ще 15 серпня 2013 року, Мартиненка підозрюють в отриманні хабара в розмірі 30 млн франків, ці кошти заблокували на рахунках швейцарського банку Hottinger.

У чому Мартиненка підозрюють в Україні?

Проти екснардепа ведеться кримінальна справа про розкрадання 695 млн грн на двох держпідприємствах: «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Колишнього нардепа підозрювали в участі з 2013 до 2016 року в злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 млн.

Тоді ж, у квітні 2017 року, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і тодішнім міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Справа Мартиненка розглядається по суті у Шевченківському районному суді Києва, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тис. аркушів.