Прокурор САП: Екс-нардеп Мартиненко сприяв чесько-російській фірмі в отрманні тендерів «Енергоатома»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Прокурор САП: Екс-нардеп Мартиненко сприяв чесько-російській фірмі в отрманні тендерів «Енергоатома»

Сьогодні в Шевченківському суді міста Києва відбулося чергове судове засідання у справі за обвинуваченням колишнього нардепа Миколи Мартиненка, а також чинних і колишніх посадових осіб держпідприємств «СхідГЗК» (Східний гірничо-збагачувальний комбінат) та «НАЕК Енергоатом». Суд вивчав документи щодо закупівель «Енергоатомом» обладнання чеської компанії з російським корінням Skoda JS a.s.

У коментарі theБабелю прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олексій Скубенко розповів, що під час вивчення 11 томів документації фірми Skoda JS a.s. та компаній, що представляють її продукцію на організованих «НАЕК Енергоатом» торгах, були виявлені порушення, які призвели до негативних наслідків для компанії та держави загалом. І кваліфікуються ч. 5 ст. 191 ч. 3 ст. 209 і ч. 1 ст. 255 КК України, а саме заволодіння грошовими коштами зазначених підприємств в особливо великих розмірах, створення злочинної організації та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Прокурор Скубенко зазначив, що в торгах були задіяні дві повʼязані між собою підставні фірми. Вони діяли за дорученням Skoda JS a.s., а очолювали їх ті самі особи, які є посадовими особами у фірмі Skoda JS a.s.

«Прокуратура отримала та вивчила листування посадових осіб фірми Skoda JS a.s. у якій вони погоджували ціну з керівником відокремленого підрозділу «Енергоатому», зокрема, ціна контрактів до офіційного оголошення про проведення закупівель», — розповів прокурор.

Прокурор САП Роман Симків на судовому засіданні вказав, що за результатами всіх цих контрактів компанія Skoda JS a.s. перерахувала частину оплати панамської компанії Bradcrest Investment S. A. Власником останньої, як уже досліджувалося в суді, є сам Микола Мартиненко.

На переконання прокурорів САП, Микола Мартиненко є організатором злочину в цій справі.

Адвокат екс-нардепа Петро Бойко у коментарі theБабелю заявив, що «прокуратура бреше»: мовляв, Мартиненко не міг сприяти Skoda JS a.s. у виграші тендерів, адже не є посадовою особою.

Наступне судове засідання відбудеться 19 лютого о 9 ранку.

У чому підозрюють Мартиненка?

Проти екс-нардепа ведеться кримінальна справа про розкрадання 695 млн грн на двох держпідприємствах — «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Екс-депутат підозрювався в участі з 2013 до 2016 року в злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 млн.

Тоді ж, у квітні, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепів від «Народного фронту» і міністрів Лілії Гриневич, Володимира Омеляна, Ігоря Жданова.

Зараз справа Мартиненка розглядається по суті в Шевченківському районному суді Києва, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тис. аркушів.