Президент створив Раду розвитку громад і територій

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент Володимир Зеленський створив Раду розвитку громад і територій як консультативно-дорадчий орган при президенті.

Відповідний указ № 909/2019 від 18 грудня розміщено на сайті глави держави.

«Створити Раду розвитку громад і територій як консультативно-дорадчий орган при президентові України», — сказано в документі.

Рада створюється з метою сприяння налагодженню ефективної взаємодії державних органів з органами місцевого самоврядування в питаннях вироблення пріоритетів державної регіональної політики та механізмів сталого розвитку територіальних громад на основі стандартів Європейської хартії місцевого самоврядування та новітніх підходів у сфері регіонального розвитку, вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку адміністративно територіальних одиниць.

Зеленський затвердив положення про Раду розвитку громад і територій. Згідно з ним, головою ради є президент. Виконавчим секретарем ради є один із заступників керівника Офісу президента (ОП), до відання якого належать питання регіональної політики.

До складу ради за посадою входять голова Верховної Ради, премʼєр-міністр, керівник Офісу президента, секретар Ради національної безпеки та оборони України, заступники керівника ОП, до відання яких належать питання економічної політики, внутрішньої та гуманітарної політики, представник президента у Верховній Раді, представник президента в Кабінеті міністрів, керівник Державного управління справами, директор Національного інституту стратегічних досліджень, міністр розвитку громад і територій, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, міністр інфраструктури, міністр фінансів, голови обласних та Київської міської державних адміністрацій, постійний представник президента в Автономній Республіці Крим, голови обласних рад, мери міст — обласних центрів, керівники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Обласним та Київській міській держадміністраціям доручено створити ради розвитку громад і територій як консультативно-дорадчі органи на чолі з головами відповідних місцевих держадміністрацій.