У США подали позов проти Ватикану через секретний режим розслідувань випадків педофілії. У вівторок Папа його скасував

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У США семеро людей подали позов проти Ватикану через «політику секретності» щодо розслідувань випадків сексуальних домагань, пише Reuters.

Позов поданий у федеральний суд Нью-Йорка. Позивачі стверджують, що політика секретності сприяла сексуальному насильству над дітьми з боку представників духовенства. Вони також стверджують, що зазнавали сексуального насильства в дитинстві від священнослужителів у єпархіях штату Нью-Йорк. При цьому, на думку позивачів, Ватикан та єпископи знали про присутність у церкві «сексуальних хижаків».

«Політика секретності Святого Престолу дозволила і заохотила «сексуальних хижаків» серед священнослужителів, які працюють у єпархіях, створюючи середовище і систему, в якій вони могли б безкарно брати участь у сексуальній нарузі над дітьми», — йдеться в позові.

Зазначається, що в серпні набрав чинності закон штату Нью-Йорк про дітей-жертв. Він дозволяє навіть через десятиліття подавати позови тим, хто зазнав сексуальної наруги в дитинстві.

Водночас наголошують, що позивачі зіткнулися з юридичними перешкодами, оскільки Штати визнають Ватикан суверенною державою, що не підлягає судовому переслідуванню у США.