«Суспільне» готується закрити ранкові програми регіональних філій, журналісти — проти. Що відбувається?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Керівництво Національної суспільної телерадіокомпанії (НCТУ) має намір скоротити ранкові програми своїх регіональних філій. Про це в коментарі theБабелю розповіла шеф-редакторка «Київського ранку» телеканалу «UA:Київ» Марія Штогрин.

За її словами, після того, як інформація про можливі скорочення потрапила в медіа, керівництво НСТУ спробувало заспокоїти менеджерів філій, незважаючи на те, що «самі давно вже активно ведуть на стороні й пошуки людей, які можуть зайнятися новим проєктом, і навіть з кимось проводили співбесіди».

Штогрин пояснила, що зібрала для своєї програми команду з нових облич, трудові контракти яких керівництво НСТУ тепер відмовляється продовжувати. «Вони створювали такі умови. Спочатку сказали мені, що треба готуватися на вихід. При тому, що не було ніякої роботи з нами, нам ніхто не пояснив, навіщо це робиться. У них немає ніяких даних. Це забаганки якихось людей, яких нещодавно підвищили, щоб показати, що вони щось роблять», — додала вона.

За словами шеф-редакторки «Київського ранку», керівництво проводило зустріч, на якій анонсували замість ранкових програм «спільний проєкт». «Вони збираються залишити по корпункту, 2—3 людини, і це все буде збірна солянка», — пояснила Штогрин. Вона підкреслила, що ранкові програми є найбільш «ходовими» для регіональних телеканалів, і без них ці телекомпанії втрачають актуальність.

Що говорять у «Суспільному»?

«Одне з іншим повʼязане дуже опосередковано. Я маю на увазі, що ранкові програми не виправдали свого існування у тому форматі, в якому вони є зараз», — пояснив у коментарі theБабелю голова правління «Суспільного» Зураб Аласанія.

Він пояснив, що зараз проєктом, який замінить ці програми, займається один із продюсерів «Суспільного» Артем Шовковий, який стане його керівником. «Він має подати новий проєкт, що зараз відбувається, він буде захищати цей проєкт і буде його втілювати в подальшому, в залежності, яка буде ідея і як вона буде сприйнята», — додав Аласанія.

Він також розповів, що керівництво НСТУ планує оптимізувати Центральну дирекцію та регіональні філіали, говорячи «не про скорочення, а про ефективність роботи».

Реакція журналістів

Напередодні в Житомирі журналісти «Суспільного» вийшли на протест проти можливого скорочення штату і закриття ранкових регіональних програм. За словами голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка, у журналістів не вистачає інформації про конкретику реформування в регіонах, і це викликає серйозні побоювання. Вони вимагають від керівництва коментарів і заявляють, що на босий протест підштовхнув відчай.

Також у вівторок стало відомо, що в колективу «Київського ранку» на «UA:Київ» закінчуються контракти 27 грудня. Після цього програма перестане виходити в ефір. Керівництво НСТУ поки ніяк не прокоментувало цю інформацію.